Tuesday, June 3, 2014

Appelsiini-kermatortut

Hejsan taas! Blogissa on ollut kivan pituinen tauko. Olin tosiaan Irlannissa työssäoppimassa neljän tähden hotellin ravintolassa. Opin, näin ja koin uusia, ihania ja hirveitä juttuja. Tulin kotiin viimeviikolla astetta viisaampana ja muutamat kivat reseptit matkassa, joita täälläkin tullaan varmaan näkemään.

Sain sieltä töistä lainaan Bouchon Bakeryn leivontakirjan, mistä tuon pate sucreen ja curdin ohjeet nappasin. Ainesmäärät on tosi tarkkaan ilmastu, joten tarvitset vaa'an.

Käytin tossa tahnassa sitruunan sijaan appelsiinia. Tuli ihan tosi hyvää, vaikka olinkin hieman skeptinen aluksi tuon reseptin suhteen. Normaalisti tässä käytettäisiin kerman asemasta marenkia, mutta mun mielestä kerma on parempi ja helpompi. Nää on ihanan raikkaita ja jotenkin hienostuneita piirasia.Tästä reseptistä tulee 12 piirasta ja taikinaa jäi vielä sen verran yli, että loihdin pikkuruisen mustikkapiirakan.
lomogram
Pate sucree (makea piirastaikina)

180 g vehnäjauhoja
23 g ja 47 g tomusokeria
23 g mantelijauhoja (käytin ruisjauhoja)
112 g voita huoneenlämpöisenä
vaniljaa mausteeksi jossain muodossa, käytin vaniljasokeria
28 g kananmunaa

Sekoita keskenään vehnäjauhot, 23 g tomusokeria ja mantelijauhot kulhossa. Vatkaa voita toisessa kulhossa niin, että sen koostumus muistuttaa majoneesia. Lisää 47 g tomusokeria ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Lisää kuivat aineet kahdessa erässä, välillä vatkaten, kunnes ainekset ovat yhdistyneet. Lopuksi vatkaa joukkoon kananmuna. Muovaa taikina käsin palloksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan vähintään 2 tunniksi.
lomogram
Orange curd (Appelsiinitahna)

1 liivatelehti
108 g kananmunaa
108 g sokeria
108 g appelsiininmehua
140 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä ja kuutioituna
1 appelsiinin kuori

Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Mittaa kananmuna ja sokeri kattilaan ja vatkaa vispilällä sekaisin. Lisää joukkoon vähitellen appelsiinimehu. Siirrä kattila liedelle keskilämmölle ja kuumenna koko ajan vatkaten. Seos laajenee jonkun verran, joten varaudu siihen käyttämällä hieman suurempaa kattilaa. Kiehauta noin 3-5 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Poista kattila liedeltä ja jatka vatkaamista vielä vähän aikaa. Purista liivalehti kuivaksi ja sekoita tahnan joukkoon. Siivilöi tahna ja laita se blenderiin tai käytä sauvasekoitinta. Lisää voita 2-3 kuutiota kerrallaan ja surrauta aina välillä. Laita sileä tahna jääkaappiin jähmettymään.
lomogram
Lopulliset tortut

Kaulitse pate sucree (ihana nimi) ohueksi matoksi jauhoja apuna käyttäen. Ota muotilla taikinasta pyöreitä palasia. Asettele palaset hyvin voideltuihin muffinipellin koloihin. Laita pohjien päälle painoksi kuivilla herneillä täytetyt paperiset muffinivuoat. Paista 170 asteessa noin 5 minuuttia. Ota sitten painot pois ja paista vielä muutama minuutti. Anna pohjien jäähtyä ja ota sitten varovaisesti pois vuoistaan.
Täytä pohjat appelsiinitahnalla. Vatkaa 2,5 dl kermaa, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Pursota kermaa torttusten päälle ja nauti.
lomogram

No comments:

Post a Comment