Sunday, September 1, 2013

Omenakakku

Ja lisää omenaa.. Meiltä löytyy niin paljon sekä omenasosetta että normiomppuja, niin on vähän pakko leipoa omenaisia juttuja. Anyways tästä tuli tositosi hyvää. Luulen, että häviää jääkaapista erittäin nopeesti.
photogram-20130901-105100
Pohja:
4 munaa
saman verran sokeria
saman verran jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet vehnäjauhoa)
reilusti kanelia
ripaus kardemummaa

Täyte:
6 omenaa
75 g voita
4 rkl fariinisokeria
4 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl  makeuttamatonta omenasosetta
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
reilusti kanelia

Kiille:
3 dl makeuttamatonta omenasosetta
2 dl hillo-marmeladisokeria

Pohja:
Ota esille 3 lasia. Riko yhteen kananmunat, toiseen mittaa yhtä paljon sokeria ja kolmanteen jauhoja. Sekoita jauhojen joukkoon kaneli ja kardemumma. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja kääntele ne varovasti sekaisin.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin puolituntia.
Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Täyte:
Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi. Sulata kattilassa voi ja fariinisokeri. Lisää omenasiivut. Keittele niin kauan, että omenat pehmenevät. Jätä sivuun jäähtymään.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa mukaan myös tuorejuusto, omenasose, sokerit ja kaneli. Sulata kuivaksi puristetut liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivatteet ohuena nauhana kerman joukkoon koko ajan vatkaten.

Kokoaminen:
Laita kakun pohja tarjoilulautaselle sekä sen ympärille irtopohjavuoan reuna. Kaada karamellisoiduista omenoista tullutta nestettä pohjalle. Seuraavaksi lado omenasiivut ja kaada puolet täytteestä sen päälle. Sitten laita toinen osa kakkupohjasta, kaada taas voisokerinestettä, lado omenasiivuja ja kaada loput täytteestä. Viimeiseksi laita viimeinen osa kakkupohjasta. Laita koko komeus jääkaappiin kiilteen valmistuksen ajaksi odottamaan.

Kiille:
Mittaa omenasose ja hillo-marmeladisokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja kaada kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

lomogram

No comments:

Post a Comment